Bereid jouw financiën voor op een nieuw jaar
Indien het einde van het jaar eraan zit te komen wordt het tijd voor het voorbereiden op een nieuw jaar met nieuwe financiële kansen en uitdagingen. Het is een mooi moment om te kijken wat de financiën in het volgende jaar gaan doen en hoe jij hiermee om kunt gaan. Hoe ziet jouw uitgavenpatroon eruit? Wat houdt je nog over onderaan de streep? Hoe zien jouw beleggingskansen eruit en wat verwacht je als fanatieke cryptobelegger van bijvoorbeeld de litecoin koers voor het komende jaar? Wordt niet verrast door tegenvallende resultaten door een slechte inschatting van de financiële begroting voor het komende jaar. Lees daarom verder om te achterhalen waar je onder andere rekening mee kunt houden bij het voorbereiden op een nieuw financieel jaar.
Hoe zien de uitgaven er in het nieuwe jaar uit?
Het jaar 2021 was mede dankzij de corona crisis een jaar vol met verrassingen. Door een wereldwijde pandemie zijn we als mens en industrie flink ontwricht. Dit heeft impact gehad op onze financiën. Boodschappen die in prijs zijn gestegen waarbij de stijgende trend in prijzen voor voedingsmiddelen nog niet lijken te stoppen. Wegens een tekort aan containers en capaciteit in de logistieke sectoren heeft iedereen moeite met het verkrijgen van producten wat de prijs doet vermeerderen van apparatuur, bouwmateriaal, meubilair, kleding, eigenlijk alles wat via een lange distributieketen in de winkel beland. Ben je toe aan nieuw meubilair, apparatuur voor in huis of andere producten die moeite aan te slepen zijn? Schrik dan niet van een torenhoge prijs ten opzichte van de prijzen pre-corona. Werk je nog met een begroting pre-corona? Stel deze dan bij volgens de huidige trend.
De energiemarkt wordt ook niet bepaald aantrekkelijker voor de uiteindelijke verbruiker van energie. Door het verlagen van onze eigen gaswinning in Nederland zijn we overgeleverd aan andere partijen die de energie leveren. Dit heeft ertoe geleid dat de energiekosten en dan met name het gas fors is gestegen. Het heeft er zelfs tot geleid dat energieleveranciers failliet zijn verklaard. Loopt jouw energiecontract binnenkort ten einde, verwacht dan een duurder contract waarbij de maandelijkse uitgaven voor nutsvoorzieningen zullen stijgen.
Hoe ga je met het spaargeld in 2022 om?
Nadat je alle uitgaven in kaart gebracht hebt weet je ongeveer wat je onder de streep overhoud en kun je aan de slag met een spaarplan. Zorgen voor liquiditeit is de basis, dit geldt voor zowel een bedrijf als een particulier. Oftewel verzeker jezelf van het feit dat je financiële tegenvallers op kunt vangen. Beschik je reeds over een gezonde buffer en houdt je nog geld over dat is het een idee om je te verdiepen in het beleggen van jouw geld. Dit kan een extra woning zijn, aandelen, het beleggen in crypto en een litecoin kopen waar jij toekomst in ziet. Houdt er hierbij wel rekening mee dat cryptocurrencies voor de particulier in box 3 belast wordt, evenals jouw spaargeld of goud e.d. Start een onderneming door de investering vanuit jouw spaargeld en bijvoorbeeld een lening bij de bank of een andere geldverstrekker. Er zijn genoeg mogelijkheden om geld te laten renderen, kies hierbij een optie die bij jouw past, waar je volledig achter staat en het volle verstand van hebt. Want zoals iedereen weet, beleggen kent risico’s maar het spaargeld op de bank levert niets meer op, het kost je geld.